När ni planerar att bygga nytt, göra en större renovering eller tillbyggnad av byggnaden är arkitektritningar en nödvändig del av processen. Dessa ritningar är inte bara ett verktyg för att visualisera era idéer, de är också en viktig del av bygglovsansökan. De är alla ritningar som har med husets utformning att göra, det innebär att det inte är 1 ritning utan flera. Arkitektritningar är i stort sett samma sak som bygglovsritningar – för att få göra bygglovsansökan behöver ni arkitektritningar. Men vad är egentligen arkitektritningar? Vilka arkitektritningar behövs för bygglovsansökan? Vi går igenom allt viktig ni behöver veta om arkitektritningar i denna guide.
Arkitektritningar är tekniska ritningar som illustrerar hur en byggnad ska se ut och fungera. De är alla ritningar som ska illustrera husets utformning och även placering på tomten. Det är mer än bara bilder och ritningar på huset: de är detaljerade planer som visar byggnadens utformning såsom planlösning och fasad till dimensioner, omgivningar och material. Dessa ritningar används som underlag både för bygglovsansökan och underlag för bland annat konstruktionsritningarna – d.v.s. ritningar för konstruktionen av huset, där de fungerar som en guide för hantverkare.
Arkitektritningar omfattar flera olika typer av ritningar, var och en med sitt specifika syfte. Planritningar visar layouten interiört och hur rummen förhåller sig till varandra. Fasadritningar ger en bild av hur byggnaden kommer att se ut från utsidan, medan sektionsritningar visar byggnaden i genomskärning och hjälper till att förstå höjder och nivåer.
Arkitektritningar behövs vid byggprojekt som kräver bygglov, som nybyggnation, större tillbyggnader och förändringar som påverkar byggnadens exteriör eller funktion. Även vid vissa renoveringar kan ritningar krävas, särskilt om ni ska ändra bärande konstruktioner eller göra omfattande ändringar av planlösningen. I vissa fall kan även enklare projekt som attefallshus kräva ritningar för att visa att de följer reglerna.
Att ta fram arkitektritningar är en process som börjar med era idéer och visioner och kontakt med en arkitekt, såsom Nordiska Arkitekter. Arkitekten arbetar tillsammans med er för att förstå er familjs behov och önskemål. Därefter utvecklas skisser som steg för steg förvandlas till detaljerade ritningar. Under processen tas hänsyn till kommunens krav och riktlinjer, platsens förutsättningar och er budget. Slutresultatet är en uppsättning ritningar som visualiserar er projektet och som sedan skickas till kommunens byggnadsnämnd för handläggning. Här nedan listar vi exempel på arkitektritningar som är vanliga:
Planritningen är fundamentet i designen för ett arkitektritat hus, här visas hur rummen, vilka funktioner de har och utrymmena i ert hem är arrangerade, en översikt kan man säga. Här ska funktioner så som kök och vardagsrum till sovrum, badrum ritas ut och samspela med varandra. Våra arkitekter skräddarsyr planritningen för att passa er familjs behov och önskemål, så att varje rum får den funktion som ni önskar. Kanske ni föredrar en öppen planlösning, eller mer sluten planlösning där varje rum får en tydlig funktion? Vi här för att ge råd och förverkliga era visioner oavsett vad ni har i åtanke. I planritningen får ni också detaljerad information om storleken på varje rum i kvadratmeter, var fönstren ska placeras, hur entrén och garage ska vara utformade, samt gångar och andra viktiga delar av huset.
Innan vi börjar utforma själva planritningen, analyserar vi tomten och platsen. Vi undersöker ljusets infall, omgivande byggnader och detaljplanen. Dessa faktorer avgör hur planlösningen kan utformas och dess potential. Vanligtvis eftersträvas ljusa öppna ytor i vardagsrummet, medan sovrummet ofta gynnas av ett mer dämpat och behagligt ljus. Allt detta tas i åtanke för att skapa ett trivsamt hem. När analysen är klar, kan vi börja utforma planlösningen som vi sedan presenterar för er. Ni får då möjlighet att ge er feedback, så vi kan göra eventuella justeringar så att ni blir helt nöjda med slutresultatet!
En situationsplan är som en översikt över ert drömhus och omgivningen. Den visar hur huset kommer att placeras på tomten och hur det samspelar med omgivningen. Här visas allt från markens lutning, höjdskillnader, vatten, vägar och avstånd till tomtgränser.
Till skillnad från en planritning, som visar insidan av huset, illustrerar situationsplanen om omgivningen. Den hjälper både er och myndigheterna att se helheten – hur huset passar in i landskapet och förhåller sig till andra byggnader och delar. Situationen behövs för ett beviljat bygglov från kommunen. Den visar vad ni som byggherre planerar att göra och gör det lättare för byggnadsnämnden att förstå och godkänna projektet. Med Nordiska Arkitekter behöver ni inte tänka på alla tekniska detaljer som behövs i en situationsplan. Våra arkitekter tar hand om allt. Med vår hjälp kan ni luta er tillbaka och fokusera på det roliga!
Nybyggnadskarta visar hur tomten ser ut, vilka mått den har, och hur ert hus ska placeras i förhållande till omgivningen. Här hittar ni inte bara avstånd till andra byggnader och vägar, utan också detaljer som marknivåer och var infarten till huset kommer att ligga. Det fina med nybyggnadskartan är att den gör det lättare att föreställa sig hur området kommer att se ut när huset är byggt.
Nybyggnadskartan är också en nödvändig del av processen för att ansöka om bygglov. Den är ett tekniskt dokument som ger myndigheterna den information de behöver för att kunna bedöma projektet som en helhet. Det är ett av de första, men också viktiga stegen på vägen mot att förverkliga er byggdröm.
Fasadritningen är en illustration av husets exteriöra utseende. Den ger en tydlig bild av hur husets utsida ska se ut när det står klart och behövs för en beviljat bygglovsansökan från kommunen. Här ser ni takets lutning och väggarnas struktur till placeringen av dörrar, fönster måtten och de där små detaljerna som sätter karaktär på hela byggnaden.
Kanske undrar ni hur spröjsade fönster skulle passa ihop med en stilren dörr? Det är här som ni får en känsla över husets yttre arkitektur och säkerställer att varje detalj känns helt rätt för er familj innan bygget.
En fasadritning kan innehålla en rad olika detaljer för att ge en tydlig bild av husets yttre. Här är några exempel på vad som kan ingå, beroende på omfattning av projektet och krav:
Sektionsritningen är som att ta en skärning rakt igenom huset och kika in på insidan från sidan. Här får ni en tydlig bild av husets olika nivåer – från takhöjder och golvnivåer till hur våningsplanen samspelar med varandra.
Förutom att sektionsritningar behövs för att få ett beviljat bygglov så är fördelen att den ger en konkret känsla för husets inre dimensioner. Ni ser inte bara hur högt det är till taket i olika rum, utan också husets proportioner. Ritningen visar också tekniska aspekter av konstruktionen, som hur taket och väggarna möts och hur olika delar av huset är kopplade till varandra.
Markplaneringskartan är en viktig pusselbit för att få hela tomten att kännas genomtänkt. Här ska den redovisa hur omgivningen runt omkring huset ska utformas. Tanken är att varje detalj ska bidra till att skapa ett hem där allt fungerar smidigt och är på rätt plats. Markplaneringskartan ska visa in- och utfarter, parkering, dagvattenhantering som hjälper till att hålla huset torrt. Kort sammanfattat så ska den visa hur marken runt om byggnaden ska bearbetas.
Arkitektritningar är en viktig del av bygglovsansökan. Kommunen använder alla dessa ritningar för att bedöma om projektet uppfyller detaljplaner, krav och regler. Om ritningarna är ofullständiga eller inte följer kommunens riktlinjer kan ansökan bli försenad eller avslås. Därför är det viktigt att arbeta med en arkitekt som vet vad som krävs och kan hjälpa er att få bygglovet godkänt utan komplikationer. Kontakta gärna oss om ni behöver hjälp med arkitektritningar!
Mån-Fre: 08:30 - 17:00
Lör-Sön: Stängt