Bygglovsritningar är grundpelaren för ett byggprojekt och för att kommunen ska kunna förstå och godkänna vad som är tänkt att göras. De innehåller bland annat detaljer om planlösningen, hur fasaden ska se ut, var huset ska placeras på tomten med mera. Vi ser till att alla detaljer är på plats, så att ni kan känna er trygga med att er ansökan har bästa möjliga förutsättningar för att få ett beviljat bygglov.
Vårt mål är att göra det enkelt för er, från första skiss till bygglovsansökan till beviljat bygglov, så att ni kan lägga fokus på de roliga delarna av husprojektet. Vi hanterar de krångliga regler och krav som kommunen ställer vid nybyggnation. Kontakta oss så hjälper vi er!
Bygglovsritningar är grunden när man skickar in en bygglovsansökan till kommunen. De är ritningar som visar hur ert hus eller projekt kommer att se ut, både på utsidan och insidan, och ska fungera som en projektion av verkligheten. Kommunen använder dessa ritningar för att säkerställa att byggnaden följer regler, krav och att den passar in i omgivningen. De hjälper också er att visualisera er dröm och förstå hur allt kommer att falla på plats.
Bygglovsritningar och arkitektritningar är i stort sett samma sak. För att göra en bygglovsansökan behövs arkitektritningar, som är flera detaljerade ritningar som visar allt från planlösningar till husets höjd och placering på tomten. Det är alla ritningar som visar husets utformning, interiört och exteriört. Hur huset ser ut ovanifrån, med väggar, dörrar och rumsindelning ser ut, det vill säga planlösningen. Hur huset kommer att se ut från utsidan, från alla sidor. Genomskärningar som visar hur våningar och tak är konstruerade osv. Sammanfattat är det dessa ritningar som behövs för en bygglovsansökan:
Inget hus och ingen tomt är den andra lik. Därför tar vi alltid hänsyn till er tomts unika förutsättningar – som lutningar, väderstreck och omgivning – när vi skapar era ritningar. Detta är för att ert hus ska vara placerat så bra som möjligt i relation till omgivningen.
När ni planerar att bygga nytt, göra en tillbyggnad eller förändra en befintlig byggnad, är det en rad olika regler och riktlinjer som måste följas för att få beviljat bygglov av myndigheter. Bygglovsritningar är grunden som ska visa att byggnaden följer dessa krav och illustrera hur huset kommer att se ut i verkligheten. Dessa ritningar ger kommunen en tydlig och detaljerad bild av era planer och visar hur ert projekt kommer att se ut. De är nödvändiga för att säkerställa att byggnaden följer byggnormer, standarder och riktlinjer som är specifika för området och kommunen.
Utan bygglovsritningar kan inte kommunen bevilja bygglov, och utan ett beviljat bygglov kan ni inte börja bygga ert drömhus. Ritningarna fungerar som en grund för hela bygglovsansökan och är en del av den dokumentation som krävs för att få bygglov beviljat. Genom att skapa ritningar som följer alla gällande regler och riktlinjer från början, får ni de bästa förutsättningarna för att er bygglovsansökan ska godkännas så snabbt som möjligt. Detta kan bidra till att processen går smidigare och att ni slipper onödiga förseningar. Det är dock viktigt att vara medveten om att kommunen ofta har synpunkter på vissa delar av projektet, även om ritningarna är noggrant genomtänkta och anpassade till de flesta regler. Det kan handla om mindre justeringar, som höjder, fönsterstorlek, tillgänglighet osv.
Processen för att ta fram bygglovsritningar börjar alltid med ett personligt möte där vi tillsammans går igenom era idéer och visioner, så att vi får en bättre bild av vilken familj vi har framför oss. Vi lyssnar på era idéer, krav och önskemål och tar även hänsyn till tomtens specifika förutsättningar, såsom markens lutning, storlek och placering. Detta första steg är viktigt för att få en helhetsbild och säkerställa att ritningarna kommer att spegla både er dröm och vilka förutsättningarna som finns att ta hänsyn till.
Efter vårt möte går vi vidare och börjar arbeta med ritningarna. Vi tar fram alla nödvändiga ritningar som behövs för en bygglovsansökan, inklusive situationsplan, planritningar, fasadritningar, markplaneringskarta och sektionsritningar. Vi ser till att alla detaljer är välgenomtänkt och att ritningarna följer de specifika riktlinjer som kommunen ställer.
När alla ritningarna är klara, alla justeringar har gjorts och ni känner er nöjda med vad vi har tagit fram, hjälper vi er att göra en bygglovsansökan. Efter att ansökan har skickats in, kommer kommunen att granska materialet och ge feedback. Oftast kommer de med några synpunkter eller begär förändringar för att säkerställa att byggprojektet uppfyller alla krav som de ställer. Här är vi med er genom hela processen och ser till att genomföra de ändringar som kan krävas, så att ni får ett godkänt bygglov.
Kostnaden för bygglovsritningar kan variera beroende på flera faktorer, såsom projektets omfattning, tomtens specifika förutsättningar och hur komplexa ritningarna behöver vara. Det är också viktigt att ta hänsyn till om ni behöver hjälp med att skapa hela bygglovsansökan eller om ni endast behöver hjälp med vissa delar, som till exempel planritningar eller fasadritning.
För enklare byggprojekt, som en liten tillbyggnad, kan kostnaden för bygglovsritningar vara relativt låg, medan större eller mer omfattande projekt, som ett nybygge eller större renovering, innebär en högre kostnad. Generellt kan priserna för bygglovsritningar börja från några tusen kronor och gå upp till tiotusentals kronor beroende på projektets komplexitet. Hos Nordiska Arkitekter erbjuder vi ett fastpris för alla våra bygglovsritningar, hör gärna av er till oss så kan vi diskutera ert projekt och kostnad.
Mån-Fre: 08:30 - 17:00
Lör-Sön: Stängt